5 Водопроводни напътствия полезни за всеки собственик

  1. Регулиране на налягането на водата

Всеки, който има общинска вода, има регулатор на налягането на водата между дома си и главния водопровод. Без него налягането би преминало през всички ваши уреди и приспособления. За да повишите или намалите налягането в дома си, трябва да намерите регулатора и да имате партньор, който да провери налягането, докато го регулирате.

Регулаторът може да се намира в дома ви или около него, в близост до главния спирателен вентил, или може да е в близост до улицата с главния водопровод. Вероятно има някакъв завинтващ се капак, но вътре обикновено има крилчата гайка или болт, които можете да завъртите, за да регулирате налягането. Отново, докато някой наблюдава налягането, бавно завъртете гайката-болт по посока на часовниковата стрелка, за да увеличите налягането, и обратно на часовниковата стрелка, за да го намалите.

  1. Проверка за скрити течове

Скритите течове увреждат важна инфраструктура в дома ви, казват специалисте от Шалом ВиК. Течовете нанасят щети на дървени греди, гипсокартон, килими, а понякога и тръби и други водопроводни принадлежности. Можете да тествате системата си, за да видите дали не използва излишна вода, като проверите водомера. Не е необходимо да чакате, докато не ви се стори, че има проблем. Редовните проверки могат да ви помогнат да откриете проблемите на ранен етап.

Първо, уверете се, че всички вътрешни и външни кранчета са плътно затворени. Изберете време, в което няма да имате нужда от вода поне 15 минути или по-дълго, ако е възможно – това включва всички автоматични уреди, като например ледогенератори или омекотители и пречистватели на вода. Погледнете цифрите на водомера и ги запишете. След това изчакайте определеното време и погледнете цифрите отново, когато се върнете. Ако те са същите, значи системата ви е изправна. Ако числата са по-високи, вероятно имате теч, който не можете да видите. Понякога течът може да е толкова прост, колкото течаща тоалетна, която все още не сте забелязали, или толкова сложен, колкото малък спукан участък в заровена тръба. Спринклерните системи често могат да бъдат виновни за неизвестни или скрити течове.

  1. Запознайте се с водонагревателя

Намерете спирателните вентили за водата и за електрическото или газовото захранване на бойлера. За газов бойлер завъртете копчето на газовия захранващ тръбопровод по посока на часовниковата стрелка, а за електрически бойлер намерете прекъсвача или предпазителя, който го захранва, и го изключете.

За водоснабдяването обикновено има дръжка или лост близо до мястото, където бойлерът се свързва с главния водопровод. Водният нагревател има два водопровода. Искате да изключите студената, постъпваща вода, за разлика от линията, която отвежда горещата вода от нагревателя. Вашият бойлер трябва да има температурен индикатор и/или циферблат близо до горната или долната част, където можете да регулирате температурата. Циферблатът може да има настройки за висока, средна и ниска температура, а други имат винт или друга настройка за регулиране на температурата нагоре или надолу. Ако не сте сигурни в регулирането на температурата, помолете водопроводчик с опит като тези от Шалом ВиК да го направи вместо вас.

Редовно проверявайте всички тръби и аксесоари, свързани с бойлера, за течове и никога не е зле да поставите някаква ваничка за оттичане на водата под бойлера. Водонагревателите обикновено издържат около 10-12 години и почти винаги започват да пропускат към края на живота си.

  1. Смяна или затягане на седалката на тоалетната чиния

Зад тоалетната седалка между резервоара и тоалетната чиния се намират два болта, които държат тоалетната седалка на място. Обикновено върху тях има капаци, които съответстват на цвета на тоалетната чиния. Останалата част от крепежния възел е от долната страна, но ако тоалетната седалка е разхлабена, можете да отворите малките вратички над болтовете от горната страна и да ги завъртите по посока на часовниковата стрелка, за да видите дали това я затяга. Ако не, протегнете ръка или погледнете отдолу и вижте дали не усещате или не виждате нещо разхлабено.

Би трябвало да можете да смените седалката на тоалетната чиния, като премахнете тези два болта, независимо дали са закрепени отгоре, отдолу или и от двете страни. Въпреки че повечето отвори са стандартни, уверете се, че сте избрали тоалетна седалка, която съответства на сглобката на болтовете в настоящата ви тоалетна.

  1. Проверете налягането на водата

Търсете налягане от 80 лева на квадратен метър като стандарт за домакинството. Можете да поискате от вашата компания за водоснабдяване да провери налягането вместо вас или можете да си купите тестер за налягане на водата в повечето магазини за железария или домашни потреби на цена от около 10 лева. Манометърът се прикрепя към външния кран за вода и показва налягането на водата, когато завъртите крана. Ако не можете да се справите, потърсете услугите на една от доказаните водопроводни фирми в страната – Шалом ВиК.