10 инструмента, за които не сте знаели, че са от Африка

Африка е музика, а нейните музикални инструменти се използват по целия свят, за да издават звуци, които са уникални за континента. От зелените пояси на Серенгети до пустинята Сахара има инструменти, които са били използвани векове преди колонизацията (трансатлантическа и трансахарска). По-долу са представени някои инструменти, които все още се използват (в оригиналните си и модернизирани форми) и за които може би не знаете, че са от Африка.

Акотинг

Смята се, че акотингът, който се среща в Сенегал, Гамбия и Гвинея Бисау (всички в Западна Африка), е дал началото на съвременното банджо. Според устни предания родното място на инструмента е село Канджанка в Сенегал. Той има тяло от тиква с кожена глава, с две дълги мелодични струни и една струна за дрон.

Мбира

Част от семейството на идиофоните, въпреки че се използват в цял свят, голяма част от тези инструменти произхождат от Африка и са известни под различни имена, като агидигбо, кисанджи, санза и карибската маримбула. Записани в писмената история още през XVI в., варианти на тези инструменти се срещат и в Сибир. Вариантът маримбула понякога се използва и в хип-хоп музиката.

Кора

Този струнен инструмент, изработен от калабаш и покрит с кожа, е толкова универсален, че е класифициран като “арфа с двоен мост”. Обикновено на него се свири в съпровод на разказване на истории, рецитиране на поезия или пеене и се използва от повече от 5000 години. Той се използва широко в Западна и Източна Африка. В цяла Африка има няколко негови версии, като лютня, нгони, гондже и др.

Балафон

Подобно на ксилофона, балафонът е перкусионен инструмент и се среща в Гана, Кот д’Ивоар, Мали и Буркина Фасо. Той е записан в историята от XIV в., а според устната история (разказвана от гриотите) инструментът произхожда от Мали.

Екве

Варианти на тези барабани, които също са идиофонни, се срещат в Заир ( алимба), игбо (екве), Конго (мукоку или локоле) и Гвинея (крин или колокос). Барабанът се изработва от издълбани дървесни стволове с правоъгълни прорези, изрязани в горната част, и има различни размери в зависимост от предназначението му.

Уду

Уду, който представлява глинена кана за вода с допълнителна дупка, е вековен инструмент, на който свирят жените от племето игбо в югоизточна Нигерия. Когато играчът го удари с длан или пръсти, той издава звук на течни водни капки.

Алгайта

Използвана понякога в джаз записи, алгайта е двоен тръстиков духов инструмент, използван в Западна Африка, най-вече от народа хауса/канури в Северна Нигерия. Корпусът е покрит с кожа и за разлика от иранската сорна (двуструнен дървен духов инструмент, изработен от трева), алгайта има четири вместо седем пръстови отвора.

Маримба

Маримбата е комплект от дървени пръчки, по които се удря с чукчета, за да се издават ноти. Клавишите са разположени подобно на тези на пианото. Разработен в Зимбабве, инструментът е известен като “майката на песента” и създател на музикални инструменти. Той е пренесен в Централна Америка през 1680 г., а през 1821 г. е обявен за национален инструмент на Гватемала.

Джембе

Барабанът с форма на гоблет, покрит с кожа и нагласен с въжета, произхожда от Западна Африка и е проследен до кастата на ковачите от племето мандинка, известна като нуму. Музикалният инструмент се разпространява по цялото западно крайбрежие на Африка с възхода на империята Мали (1230 г.), сега съвременните държави Сенегал, Мали, Буркина Фасо, Кот д’Ивоар и Гамбия.

Маракаси

Този перкусионен инструмент, произхождащ от Западна Африка и известен като шекере, обикновено представлява тиква, пълна с мъниста, семена или камъни (аксаце) или покрита с нанизани мъниста (шекере). Когато се разклаща или удря, той предизвиква разнообразни музикални ефекти.

Източник: Онлайн магазин за музикални инструменти Music Shop