Висококачествено циклене на паркет – за какво става въпрос?

Търсенето на услугата циклене на паркет се увеличава, тъй като тя позволява да обновите повърхността, да премахнете съществуващите дефекти, да възстановите първоначалната й привлекателност и да я направите идеално равномерна.

Процедурата се извършва на няколко етапа с помощта на специално оборудване и консумативи.

Колкото и качествен да е паркетът, с времето първоначалната му красота се губи. Горният слой дърво губи предишния си блясък и привлекателност, появяват се петна, празнини, пукнатини и други дефекти.

Тъй като цялостната подмяна на паркет е трудоемко и скъпо начинание, най-добрият изход е да се извърши циклене –  самостоятелно или от специалисти, занимаващи се с подобни ремонтни дейности.

Висококачественото циклене на паркет изисква определени умения, опит, професионално, скъпо оборудване. И в този смисъл е по-добре да заложите на специалисти, които добре познават всички тънкости на процеса, ще се справят с него.

Разбира се, процедурата може да се извърши самостоятелно, но рискувате да отделите много време, усилия и финансови средства, без да получите желания резултат.

Защото, въпреки привидната си простота, цикленето на паркет има много особености, които са известни само на професионалистите.

Какви са ползите от циклене на паркет?

Елеминират се малките дефекти.

Дървото възвръща първоначалната си привлекателност.

Елеминират се потъмнелия лак и неравностите.

Етапи на работа

Подготвителна работа.

Циклене.

Последваща обработка.

Внимателното изпълнение на всеки етап е ключът към красива, висококачествена и издръжлива повърхност. Всички те имат свои собствени характеристики и само професионалист, който разполага с необходимото оборудване и познава всичките им тънкости, може да се справи с тях.

Подготвителна работа

Цикленето на паркета задължително се предхожда от подготвителна работа. Прави се оценка на състоянието на повърхността, отстраняване на съществуващите дефекти. Едва след това се пристъпва към циклене.

За фиксиране на паркетни дъски обикновено се използват пирони, чиито глави могат да изскочат над повърхността през годините. За да се предотврати повреда на оборудването, всички те трябва задължително да се забият добре.

При скрит метод на монтаж се използва лепило за фиксиране.

Скърцането на паркета, което се дължи на стареенето и изсъхването на дървото, се премахва чрез фиксиране на подовите дъски с тънки пирони. Също така, за тази цел се използват дървени щифтове, намазани с дърводелско лепило, които се вкарват в предварително пробити отвори.

Значителните празнини между дъските се елиминират с помощта на тънки дървени заготовки с лепило, нанесено върху тях от двете страни. Те се поставят между дъските, дава се време на лепилото да изсъхне и след това стърчащата част се отстранява с ренде. Елиминирането на пукнатини с шпакловка е по-малко ефективно и след като изсъхне, могат да се появят пукнатини.

Както сами можете да се убедите, процедурата циклене на паркет не е толкова проста. Ето защо най-добрият вариант е да се доверите на професионалисти.