Финансова грамотност: какво трябва да знаете, преди да вземете кредит?

  Видът на кредита определя колко пари ще ви бъдат дадени и при какви условия. Правилно избраният заем е гаранция, че ще можете да го върнете навреме и почти безболезнено.

Трябва да решите как ще погасите кредита, преди да го вземете. Тактиката и стратегията ще помогнат. Но преди това трябва внимателно да проучите какво влияе върху лихвите по кредита.

Изглежда, че заемането на пари от банка е много лесно. Но това не е така: кредитната институция внимателно ще оцени вашата платежоспособност. Нещо повече, мениджърът ще обръща внимание на такива неща, за които дори човек, далеч от това, дори не може да се сети. Една от причините да ви бъде отказан заем е лошата кредитна история. Ето защо е по -добре да го проверите предварително.

Банките крият системата за оценяване на клиентите, за да избегнат евентуални измами. Но дори и в пълен документ с вашата кредитна история можете да намерите отговори на въпроса защо е отказан заем. Просто трябва да знаете къде да търсите.

Ако искате да получите кредит, трябва да се приготвите да се срещнете с мениджъра по кредита. Помислете за всички малки неща. Постоянният доход е една от гаранциите за вашата платежоспособност. Но ако не можете да потвърдите приходите си, пак ще ви бъде даден заем. Вярно, не навсякъде и не при благоприятни условия.

Този важен въпрос обикновено се задава, когато се притесняват, че измамниците ще вземат заем на чуждо име. В други случаи обаче тази тема може да представлява интерес, ситуациите са различни.

Най -важното – условията за погасяване на кредита, общите разходи за него, възможните глоби и комисиони – ще бъдат посочени в споразумението. Важно е да го прочетете внимателно и повече от веднъж, за да не се заблудите.

Какви са скритите такси?

Това са допълнителни такси, начислявани от кредитни институции. За тяхна сметка банките и микрофинансовите организации се опитват да компенсират загубите при сключване на споразумения с лихва, която е привлекателна за клиента (и по -малко печеливша за банката).

Невъзможно е да не ги посочите в документите, тъй като в този случай съдът ще вземе страната на потребителя по време на производството. Следователно организациите си правят труда да накарат клиента да се подпише на страниците с желания текст. За да направят това, те например пишат неблагоприятни условия с дребен шрифт.