Съвети и мнения за това как да платите заема си по-рано

Ако сте като повечето румънци, дължите пари за голям заем. Независимо дали това означава да носите хиляди лева в дълг по кредитна карта, да имате голяма ипотека на ваше име или да плащате заем за кола всеки месец, дългът е част от живота ви. Това означава, че разглеждате хиляди лева, разпръснати в лихвени плащания през целия срок на кредита (заемите). Съществува и психическото бреме да знаете, че вероятно дължите десетки хиляди лева и че ще изплатите заема само след няколко години.

Знаете ли, че има прости, но брилянтни трикове, които можете да използвате, за да облекчите задачата? С внимателно приложена техника можете да изплатите ипотеката, заема за кола, дълга по кредитна карта и всеки друг дълг, който имате, по-бързо, отколкото сте смятали за възможно. Тези трикове няма да повлияят драматично на вашите финанси, но могат да направят голяма разлика в общата лихва, която ще плащате през целия срок на кредита, и ще ви помогнат да излезете от дълга по-бързо.

Внимание, преди да проучите тези трикове: консултирайте се с вашия кредитор, преди да използвате какъвто и да е подход, тъй като някои видове заеми имат санкции за извършване на допълнителни или авансови плащания.

  1. Правете плащания два пъти седмично

Вместо да правите месечни плащания по заема си, изпращайте половината от сумата на всеки две седмици.

Предимствата на този подход са две:

Вашите плащания ще се прилагат по-често, така че можете да натрупвате по-малко лихви.

Ще извършвате 24 плащания всяка година, което се изразява в пълно допълнително плащане на година, съкращавайки живота на заема с няколко месеца или дори години. Ако изберете този метод с 30-годишна ипотека, можете да я съкратите до 26 години!

  1. Закръглете месечните вноски

Закръглете месечните си вноски за лесен начин да съкратите заема си. Например, ако вашият заем за кола ви струва 920 лева всеки месец, увеличете това число до 950 лева. Разликата е твърде малка, за да изглежда осезаема във вашия бюджет, но достатъчно голяма, за да отнеме няколко месеца от „живота“ на заема и да спести значителна сума лихва.

За още по -голямо потенциално въздействие помислете за закръгляване на лихви до 100 RON.

  1. Правете допълнително плащане всяка година

Ако мисълта за месечни плащания изглежда обезсърчителна, но ви харесва идеята да правите допълнително плащане всяка година, можете да постигнете същата цел, като се ангажирате с едно допълнително плащане на година. По този начин ще почувствате финансовото въздействие само веднъж годишно и пак ще съкратите живота на заема с няколко месеца или дори години.