Реални ли са лихвите по кредитите рекламирани по медиите?

Банките рекламират десетки оферти за кредит всеки ден и лихвите могат да бъдат много примамливи – но всъщност решението за отпускане на заем и размерът на лихвения процент се вземат индивидуално за всеки клиент, а лихвата по кредита може да се различава от каква видяхте по телевизията или чухте от приятели.

Банката взема предвид много фактори: доказани приходи, допълнителни източници на средства, вашата възраст, образование, трудов стаж и как изглежда вашата кредитна история.

А тези, които теглят заем за първи път, имат нулева кредитна история. Как нулева кредитна история ще повлияе на решението на банката? Какво е точкуването?

Скорингът е система, чрез която банките и другите кредитни организации оценяват кредитоспособността на кредитополучателя и съответно решават дали да отпуснат заем. Рейтингът се изчислява въз основа на кредитната ви история и показва колко сте добър клиент – какви заеми и кога сте теглили и дали сте платили лихвите навреме.

Ако преди не сте имали заеми, значи кредитната ви история е нула, което може да се превърне в причина за отказ. Банката не знае нищо за вас и не може да разбере дали ще бъдете добър клиент. Освен това отказите влошават кредитната история – тоест трябва да изпратите заявление само до онези банки, където вероятността за одобрение на кредита е по -голяма.

Защо имате нужда от застраховка и трябва ли да я издадете?

Банките често предлагат да сключат застраховка – а в някои случаи това увеличава вероятността за одобрение и намалява лихвата по кредита. Ако застраховката не влияе по никакъв начин на процента на заема, тогава от вас зависи да издадете полица или не.

Ако теглите кредит за първи път, не сте сигурни във финансовата си сила и се притеснявате, че по някаква причина няма да можете да върнете заема, застраховката може да бъде полезна. Ако станете неработоспособни поради злополука, застрахователната компания ще поеме всички задължения по вашия заем.

Защо е важно да прочетете внимателно договора?

Как, колко и кога ще плащате на банката за използването на парите й, зависи от това, което е записано в договора. Изяснете всички неразбираеми въпроси, ако е необходимо – направете почивка и се консултирайте със специалисти.