Работно облекло за защита от общо промишлено замърсяване и механични влияния

Мръсотията, която неизбежно се появява във всеки завод, фабрика, цех или работилница, не е само естетически недостатък. Това е източник на сериозна вреда за здравето. Костюмът за защита срещу общо промишлено замърсяване и механични въздействия трябва да бъде признат за едно от важните постижения на съвременната цивилизация. Той трябва да защити собствениците си от най-широката гама от запушващи агенти.

Най-важната характеристика за този тип работно облекло е шивашкият материал, който може да се различава по състав и свойства.

Често срещан вариант е смесена тъкан с различно съотношение на полиестерни и памучни нишки. Колкото повече полиестер, толкова по-малко дрехите се свиват след пране, по-добре предпазват от влага и механично натоварване, по-малко се замърсяват и пропускат по-малко прах. Ако има повече естествени конци, дрехите са по-удобни в жегата.

Материята може да бъде напълно естествена, например памучна. Набръчква се, намокря се и е податлива на деформация от честото пране, но има важното предимство, че не натрупва статично електричество. Използва се в предприятията за точно уредостроене и в електронната индустрия.

Разбира се, трябва да се даде предпочитание на естествени или доказани синтетични тъкани. Новите опции, докато не бъдат тествани на практика, определено трябва да се избягват. Важна роля играят лекотата на почистване (измиване) и механичната здравина. Когато един работник трябва внимателно да изчисли всяко свое движение, страхувайки се, че в противен случай дрехите ще се разкъсат, това не е добре. Дори при сравнително студено време и на хладни места е лесно да се изпотите по време на работа, така че отстраняването на влагата и вентилацията са важни.

Също така трябва да вземете предвид:

  • сезонност на употреба на работните дрехи;
  • интензитет на натоварване;
  • списък и интензитет на опасните фактори;
  • естетичен външен вид;
  • удобството на използване;
  • степен и живот за експлоатация на облеклото;
  • спазване на санитарните и хигиенните изисквания, спрямо този тип работно облекло.

Източник: Работни облекла. бг