Основни неща, които трябва да знаете за заемите и кредитите

  Ако теглите заем или кредит и не разбирате всички негови аспекти, можете да потънете в дългове. Разбрахме важните въпроси на кредитирането и някои  лайфхакове, които ще помогнат да не плащате твърде много за заем.

  1. Колкото повече документи, толкова по -ниска е лихвата по кредита
  • Банката ще отпусне заем на ниска лихва, ако е уверена във вас. Вие трябва да представи доказателства, че сме надежден кредитополучател.
  • Положителна кредитна история. Е, ако вече сте имали заеми или кредитни карти в която и да е банка, редовно сте плащали и не сте допускали забавяния.
  • Заплата към банковата карта. За клиентите на заплати банките винаги имат изгодни оферти и ниски лихви по заемите.
  • Доход. За да потвърдите официалната заплата, носете в банката удостоверение 2-NDFL и копие от трудовата ви книжка. Ще бъдат полезни документи, потвърждаващи вашата финансова платежоспособност: удостоверение за регистрация на автомобил, чуждестранен паспорт, VMI или цялостна застрахователна полица, извлечения от сметки в други банки.
  1. Не е нужно да се застраховате от банката

Най-често заедно с банков кредит ви предлагат да купите и застраховка. Наложително е да се застрахова:

  • жилище, ако вземете ипотека;
  • имот, ако теглите заем, обезпечен с него;
  • живот, ако вземете ипотека по програмата за държавна подкрепа.

Във всички останали случаи застраховката е доброволна. Имате право да се откажете от него веднага или по време на „периода на охлаждане“ – в рамките на 14 дни след сключване на застраховка.

Но много банки повишават лихвения процент по кредита, ако кредитополучателят откаже доброволната застраховка. В този случай ползата трябва да се има предвид. Застраховка може да бъде получена от всяка застрахователна компания, акредитирана от банка, а не само от банка. Сравнете цените в няколко застрахователни компании и купете полицата там, където е по-евтино. Попитайте банката за списък с акредитирани застрахователни компании.

  1. Необходимо е внимателно да прочетете договора и да платите заема

Прочетете договора преди подписването. Особено текстът, написан с дребен шрифт. Вземете със себе си някой, който знае за финансите и на когото имате доверие. Изяснете всичко, което не е ясно, задайте въпроси на специалистите на банката. Обърнете внимание на скритите такси, комисионни, лихви, неустойки.

Източник: invest-news.eu