Най-добрите храни за възстановяване на хрущялите и ставите

Хрущялът е вид съединителна тъкан, която образува ставите на тялото и им осигурява подвижност. Когато ставите са увредени и хрущялът е унищожен, може да изпитате болка, възпаление, ограничен обхват на движение и скованост, което в крайна сметка може да прогресира до остеоартрит, най-честият тип артрит.

Здравословната, разнообразна диета, когато се използва като част от цялостен план за лечение, може да бъде чудесен начин за противодействие на някои от симптомите на остеоартрит и други състояния, които са резултат от дегенерация на хрущяла. Ето списък с храни, които помагат за възстановяване на хрущяла.

Бобови растения

Бобовите растения са особено ефективен хранителен вариант поради своите противовъзпалителни свойства. Освен това колагенът, открит в бобовите растения, допринася за попълването на колагеновите запаси, необходими за възстановяването на хрущяла. Бобовите растения съдържат и високи нива на лизин, аминокиселина, която е от решаващо значение за регенерацията на хрущяла.

Портокали

Портокалите са очевиден избор по отношение на получаването на витамин С, който насърчава производството на колаген и също така помага на клетките да се лекуват. Това от своя страна насърчава регенерацията и защитата на хрущяла. Витамин С се намира във високи количества и в други храни като киви, червени чушки, зеле и ягоди.

Ще се радвате да разберете, че колагенът също е важен за поддържането на млада кожа. Следователно, яденето на храни, богати на витамин С, ще ви помогне да се чувствате и да изглеждате по-млади.

Кафяв ориз

Може би знаете, че хиалуроновата киселина обикновено се използва при различни процедури и инжекции за ставни заболявания. Като цяло веществото действа като лубрикант за ставите и като амортисьор. За лечение на много увреждания на хрущяла или като допълнение към други лечения на остеоартрит, хранителните източници на хиалуронова киселина са полезно допълнение към вашата диета. Кафявият ориз е богат на това вещество, както и морковите, говеждото месо и други храни. А тиквените семки, бобовите растения са богати на протеини и могат да помогнат на тялото в производството на хиалуронова киселина.

Ако сте ориентирани към билковите и естествени методи за справяне с болката в ставите, то на пазара можете да намерите натуралния балсам Ставифлекс, който е изключително ефективен. В интернет лесно и бързо можете да намерите повече информация и отзиви за Ставифлекс от доволни клиенти.