Запушването определя методите за отпушване на канали

Запушените канали създават сериозни проблеми както в кухнята, така и в санитарните помещения. Неприятна е разнасящата се миризма от сифоните, както и застоялата вода. Решаването на този проблем е само с отпушване на каналите. Последното може да се направи с използването на различни методи и средства.

Широко приложение намират както механичните, така и хидродинамичните. Когато запушването е малко, то тапата може да се отстрани от вакума, създаден от ръчна вакуум помпа. Този елементарен уред се намира почти във всяко домакинство и върши добра работа когато има задържани отпадъци на повърхността на сифона. Могат да се приложат и така наречените методи на баба – комбинация на сода за хляб и оцет, вряла вода. Както казахме по-горе тези методи действат само в началото. С тях отпадъците само се натикват във вътрешността на тръбата и създават условия за наслагване на още такива. За това при честа поява на запушване на каналите е добре да се потърси помощта на професионална фирма. Професионалното отпушване на каналите е с траен резултат.

При избор на фирма за ВиК услуги е добре да се предпочита тази, която разполага със съвременно техническо оборудване. Ползването на камера за видео наблюдение улеснява работата на работниците и ви спестява допълнителен ремонт след приключване на почистването на тръбите. При видео наблюдението се установява точното място на тапата и се преценя кой начин е най-подходящ за отпушване на тръбите в конкретния случай. Правилно избраният начин позволява лесно и бързо да се отстрани проблема. След отпушването се прави промиване на тръбите, с което се осигурява нормална работа на канализационния тръбопровод.

Хубавото е, че много фирми вече предлагат денонощно обслужване и това дава възможност отпушване на каналите да се направи веднага след поява на проблема. Всяко отлагане на почистването на тръбите задълбочава проблема и решаването му ще изисква много време, а и цената на услугата ще бъде по-висока. При приключване отпушването на каналите професионалистите ще ви дадат и някои насоки за профилактика на тръбите и ще ви насочат вниманието към правилно отношение към канализацията. Не трябва всички отпадъци да се изхвърлят в тоалетната и после да причиняват задръстване на каналите.