Красота в двора – жива елха

Иглолистните видове са не само красиви с вечната си зелена премяна, но и осигуряват чист и приятен въздух. Всеки собственик на двор, макар и съвсем малък, желае да си отгледа вечно зелено дърво или храст. Предлаганите сега на пазара живи елхи са добро решение за допълнение в дизайна на ландшафта в двора на къщата или вилата. В интернет можете лесно да откриете разсадник, който да ви предложи пищна елха на изгодна жива елха цена, да направите своя избор и да получите поредната красота в двора си.

Както всяка жива елха, така и елхата в саксия се нуждае от определени грижи. Това не е никак сложно – своевременно поливане и напръскване на свежите клонки с пулвелизатор с вода. Трябва да знаете, че елхата се засажда на открито колкото е възможно по-рано. Даже елха с добре оформен корен не може да издържи и да се развива нормално в саксията чак до есента, особено при неправилни грижи.

Обикновено въздухът в стаите е сух и това води до бързо изпаряване на водата от игличките и рано или късно клонките започват да съхнат. Елхата може да бъде съхранена до по-топли дни, ако я оставите в прохладно помещение, например на остъклена тераса или в гараж. Ако на елхата се появят нови клонки, то по-добре е да не я засаждате през зимата, защото те може да не издържат ниските температури.

По света бизнеса с елхи е достатъчно развито производство, използващо най-новите постижения на техническия прогрес и съвременните, вече доказали се технологии. Има няколко етапа в отглеждането на живи елхи и различните фирми са се специализирали по някой от тях. За да растат дърветата здрави и красиви, в разсадника се полагат всички необходими грижи за тях – внасят се подходящи торове, третират се за предпазване от вредители и болести, некачествената продукция се бракува.

След 2 – 3 години, когато достигнат около метър се започва работа по оформяне на короната. Веднъж или два пъти през годината елхата се оформя с резитба, а върха се прищипва, за да се оформят голямо количество клонки, короната да е гъста, а елхата – пищна. Има определени технологии, спазването на които позволява в разсадника да се постигнат добри резултати, да се оформят красиви, стройни елхи.