Кога е нужно циклене на паркет

Красивият под създава уют в дома. Когато той е с дървено покритие, красотата и лукса са винаги на лице. С годините подовото покритие остарява, но винаги има възможност да се обнови, за да служи на собствениците години наред. За това често се прилага циклене на паркет – процес на обновяване, който протича при спазване на определени технологични изисквания.

Всеки етап е свързан с това, че повреденият слой се отнема с подходяща техника. Завършващата стъпка е покриването със специални паркетни масла или лакове. Тези мероприятия се налагат когато се появят някои проблемни дефекти по паркета. Паркетното покритие има възможност още дълго да се ползва, но по него са се появили драскотини, напуквания, което налага възстанвяването му. Друг проблем е потъмнялото лаково покритие, скърцащите летви, променения цвят на дървения материал.

Непрекъснато се разширява машинното циклене на паркет, защото то е много по-ефикасно. Ръчното премахване на дефектите по дървеното покритие е свързано с голям разход на труд и загуба на много ценно време. Обработката на паркета се извършва на етапи, което позволява да се възстанови дори значително нарушен под. Професионалистите са много внимателни при работа, за да запазят боядисаните стени. Винаги трябва да се има предвид, че даже най-добрата техника не може да хване целия прах и някакво количество остава във въздуха. Добрата машина събира основната част прах, но след приключване на работата се налага генерално почистване. Най-добре е това почистване да се направи с прхосмукачка, защото праха е много лек и само така може да бъде уловен. Всичко това се прави преди нанасянето на подовия лак.

Всяко оборудване, необходимо за циклене на паркета, се определя в зависимост от степента на неговите дефекти. Независимо, че на съвременния етап има най-разнообразна техника, то все още има инструмент за ръчно ползване.  При ръчно обработване на повърхностния слой се изисква много физически труд и това го прави неприложимо.

Предлаганите на пазара специални инструменти са разнообразни, но да се закупи такъв е напълно излишно, защото това са вложени средства, които могат да бъдат ползвани веднъж на десет години. Най-изгодният вариант е да се ползват услугите на специализирана фирма за циклене на паркет. Цената, която ще бъде платена, е за предпочитане, защото услугата ще бъде на нужното ниво.

Модерните технологии за обработка на паркета позволяват различните дървесни видове да бъдат осветлени до желания цвят, да се запази структурата и целостта им.Това евъзможност да се смени цвета на пода, да се съчетае с тапети, мебели и общия дизайн на помещението.