Как да кандидатствам за кредитна карта?

Можете да настроите кредитна карта в банката, където държите личната си сметка, но също така и във всяка друга банка. Те не са свързани продукти. Почти всеки възрастен човек може да кандидатства за такава карта, въпреки че в някои случаи минималната възраст може да бъде увеличена до 21 години, например. Самото подаване на заявлението обаче не е гаранция за получаване на картата.

Преди да издаде кредитна карта, банката анализира кредитоспособността, подобна на заем в брой. Следователно той ще проверява вашата кредитна история, текущи задължения и състояние в списъците на длъжниците. Може да се наложи да документирате доходите си от време на време.

Понякога е достатъчно извлечение от лична сметка, но някои институции може дори да поискат да предоставите удостоверение от работодателя си или трудов договор. Какви други сертификати могат да приемат банките?

документ, потвърждаващ размера и правото на получаване на обезщетение като пенсия за осигурителен стаж или пенсия за инвалидност,

друг документ, потвърждаващ правото на постоянен доход, например от стипендия.

Хората, наети по трудов договор за неопределен период от време, имат най-голям шанс да получат положително решение за издаване на кредитна карта. Лицата, наети по договори за гражданско право, трябва да достигнат необходимия стаж. Това може да е година например.

В очите на банката най-малко надеждни са предприемачите, така че вероятно не трябва да разчитате на положително решение по отношение на картата, ако управлявате бизнеса си по-малко от година.

Заем в брой и кредитна карта – кое е по-добро?

Кредитната карта има много предимства, включително доста дълъг, най-често 50-дневен безлихвен период. Това ви дава шанс да получите заем безплатно. Картата е удобна за използване (можете да платите с нея като дебитна карта) и ви позволява да увеличавате лимитите с увеличаване на вашата кредитоспособност.

Това ще бъде особено полезно при пътувания в чужбина. Не бива обаче да го използвате ежедневно, ако се притеснявате, че това може да ви накара да загубите контрол над домакинския си бюджет. Използването на картата улеснява изразходването на големи суми пари, които може да бъде трудно да се върнат по-късно.