Как да изберем православна икона?

   Този  и много други въпроси относно православните икони се задават от милиони вярващи всеки ден. В края на краищата, виждате ли, много е важно да знаете и разберете коя икона или от кой светец е обичайно да се моли за здраве, от кой светец е обичайно да се иска помощ в бизнеса, кой светец защитава военните, кой образ на Майката на Бог помага при раждането, коя икона на Божията майка помага да се оженим?! По -долу ще се опитаме да отговорим на най-основните ви въпроси относно иконите на светиите и Богородица.

 

Традиционно православните икони обикновено се делят на:

– чудотворни икони;

– помощни икони;

– лечебни икони;

– покровители на професии;

– персонализирани икони;

– празнични икони;

 

Нито един православен човек дори няма да предизвика сянка на съмнение, че най -многобройните и най -почитаните икони са икони на Божията майка, има повече от хиляда разновидности на списъци и изображения на Божията майка. И изобщо не е изненадващо, че почти всички икони на Божията Майка са чудотворни, тоест по великата милост на Бог са създадени много чудотворни събития чрез тези икони, някак започнаха изцеления от куцота, изцеления от рак, инвалиди за да ходят, слепите получават зрение, пияниците хвърлят питие, комарджиите завинаги изоставят страстта към хазарта, семейните съюзи стават дълги и силни, бездетните двойки имат деца. Няма как да се изброят всички чудеса, станали по Божията благодат от иконите на Божията майка.

 

Как да се молим правилно пред иконата правилно?

Повечето хора са на мнение, че няма значение на кой светец да се молят, основното е, че вярата идва от чисто сърце. В края на краищата човек не предлага молитвени думи към иконата, а към този, който е изобразен на нея. Има някои правила, свързани с процеса на молитва:

 

  • За да привлечете Божията благословия, трябва да застанете пред светилището. Трябва да стоите възможно най -изправени.
  • След молитва трябва да целунете изображението. По този начин човек изразява своето благоговение пред Бога.
  • След това трябва да се прекръстите три пъти. Възможно е поставяне на свещи при поискване.
  • Докато молите Господа за помощ, мислите ви трябва да са светли. Простете на всички хора, които ви обиждат.

Източник: Иконопис.бг