Как да изберем правилната покривка за легло

Когато обзавеждат спалнята си, повечето хора обръщат по-специално внимание на мебелите и декорацията на стаята, като същевременно забравят, че основната функционална част на тази стая е леглото. Удобни възглавници, пухкаво одеяло, красиво и висококачествено спално бельо – всичко това играе основна роля за комфорта и уюта на спалнята. Е, разбира се, няма как да не споменем и завършващият щрих – покривката за легло. Тя не само ще служи като акцент, но и ще гарантира чистотата на вашето място за сън. Но как да изберем точният й размер?

При избора на размера на покривката са необходими прецизност и грижа –  небрежно избраното спално бельо е в състояние да развали добрия външен вид дори на най-модерната и стилна спалня.

Затова, преди да изберете размера на покривката, първо трябва да измерите матрака си. Днес производителите предлагат матраци с различна ширина (от 80 до 200 см), дължина (190, 195 или 200 см) и височина (от 15 до 32 см).

За детски креватчета покривката трябва да бъде избрана така, че да съответства на размера на повърхността на матрака (стандарт – 60 * 120 или 65 * 125 см), тъй като е заобиколена от предпазни плоскости от всички страни.

Когато избирате покривало за легло, следвайте правилото „повече не е по-добре“. Твърде голямата покривка ще виси на пода, разваляйки външния вид на стаята. А и от гледна точка на чистотата, това също не е много добре – прахът от пода ще се настани върху леглото.

Ако предпочитате покривката да покрива матрака, добавете само 10-20 см към ширината й.

Често на някои рекламни снимки можете да видите дълги покривала за легло, красиво надиплени по пода. Но, внимавайте – подобно решение не е практично за ежедневна употреба и най-често се използва само за рекламни цели. В ежедневието подобно твърде дълго покривало за легло ще ви създаде много проблеми при почистването, освен това ще го стъпвате постоянно, когато минавате покрай леглото.

Що се отнася до бебешките легла, при тях също покривката не трябва да е много по-широка от матрака, защото дългата им страна е опряна в стената.