Как да изберем кредит и да не съжаляваме?

При избора на потребителски кредит първо разглеждаме лихвения процент, а чак след това – останалите условия. Но ниският лихвен процент може да бъде капан и не е факт, че благодарение на него ще бъде възможно да се спестят плащания. Ще ви кажем какво да търсите и как да изберете кредит, за да не плащате повече.

Има банки, които изчисляват стойността на заем за клиент с минимална лихва, криейки „изненадата“ до последно: едва при регистрацията откривате, че лихвата е валидна при закупуване на скъпа застрахователна полица. В резултат на това ползата от ниския лихвен процент се свежда до нищо: понякога цената му достига 20% от сумата на заема.

Понякога банките взимат комисионни от кредитополучатели – например за регистрация или предсрочно погасяване на кредит. Но банката няма право да откаже предсрочно погасяване или да начисли комисионна. Това нарушава правата на потребителите.

Има кредити, за които наистина ниска лихва е валидна само за ограничен период от време, например през първата година, а след това тя става по -висока. Ако прочетете небрежно условията на договора, такава промяна може да дойде като неприятна изненада.

Какво да търсите при избора на кредит?

Пълната стойност на кредита е основното нещо, на което трябва да обърнете внимание в договора. Когато ви бъде даден договор за кредит за подписване, прочетете внимателно параграфа за пълната стойност на заема. Там ще видите не рекламата, а реалния курс, с който ще плащате. Той ще включва не само основни лихви, но и задължителна застраховка и евентуални допълнителни плащания като комисионни за поддържане на сметка или издаване на заем – в някои банки това все още се случва. Подпишете договора само ако сте удовлетворени от всички условия.

Месечно плащане

Банката одобрява заема, вие подписвате документите, започвате да правите ремонт и бавно да погасявате дълга. П -лесно е да плащате 20 000 лева на месец, отколкото 80 000 лева, така че когато избирате заем, първо трябва да обърнете внимание на размера на месечното плащане. Помага ви да прецените натиска върху семейния си бюджет.

 

Обикновено на страниците за заем има калкулатори – не забравяйте да изчислите приблизителното месечно плащане, което ще плащате. Добре е, ако всичките ви плащания по заема не надвишават 30% от дохода и има финансова възглавница. Ако плащанията достигнат 50%, тогава съществува сериозен риск да не се справите с плащанията.