Как да защитим дървените мебели в банята от влага

Водоустойчивите бои и уплътнители могат да предпазят дървените изделия от влага и оцветяване. Тези покрития осигуряват пълна хидроизолация, като предотвратяват изкривяването, набъбването и обезцветяването. Висококачествените уплътнители се предлагат както с еднослойно, така и с двуслойно покритие. Единичното покритие ще предпази дървото от влага и повреди. Обикновено боята изисква два слоя, за да бъде водоустойчива. В някои случаи е достатъчен само един слой водоустойчив уплътнител. Аксесоарите за баня са друга жертва на влагата, разбира се, когато закупувате такива е добре да потърсите аксесоари, които не биха се повлияли от водата. Примери за такива – виж тук.

Тунгово масло

Ако имате дървена тоалетна, вероятно ще искате да я предпазите от влага. Тунговото масло осигурява естествено уплътнение, което може да издържи до десет години, едновременно с това обаче, може да бъде скъпо. Нанасянето на това покритие ще предотврати гниенето на дървото и ще го направи по-устойчиво на повреди. Съществуват няколко вида тунгово масло, включително орехово и ленено масло. Тиковото масло е друг вариант и ще осигури най-устойчивото покритие. Ако не можете да си позволите тунгово масло, можете да нанесете и терпентин или ябълков оцет.

Тунговото масло е естествено изсушаващо масло, което се извлича от ядките на тунгово дърво. Това масло осигурява висококачествено, водоотблъскващо покритие на мебели от фина дървесина. То е екологично чисто, представлява възобновяем ресурс. Превъзхожда лененото масло и шеллака по отношение на защитата. Освен това, се счита за безопасно за хранителни продукти, когато е правилно втвърдено.

Алкидно-смолен лак

Когато избирате финишно покритие за тоалетката си, търсете водоустойчиво такова. Водоустойчивият лак ще ви осигури пълна защита срещу увреждане от влага и ще избегне изкривяване, набъбване или обезцветяване. Достатъчен е един слой висококачествен лак, но два слоя са за предпочитане. Лакът трудно се надрасква или отстранява, затова изберете такъв, който има дълъг срок на годност.

Полиуретанът предлага защита и издръжливост, но не придава същия луксозен вид. Освен това той може да пожълтее с остаряването на дървото. Друг недостатък на полиуретана е, че не е подходящ за употреба на открито. Лакът, от друга страна, има много от същите качества като полиуретана и трябва да се нанася по същия начин. Лакът също се произвежда от алкидна смола, но е по-малко абразивен.

Хидроизолация

Когато става въпрос за дървени шкафове за баня, има няколко неща, които трябва да знаете за хидроизолацията им.

За да предпазите дървения си тоалет от повреди, причинени от вода, преди всичко трябва да се уверите, че той е сух, след като се изкъпете. Водата може да попие в дървените шкафове и да доведе до появата на петна, пукнатини или изкривяване. Друг начин да защитите дървените си тоалетни е да използвате изсушител. Тези уреди могат да помогнат за поддържане на банята суха и без влага, а боята с висок гланц е по-устойчива на вода. Обикновено дървените сутеренни шкафове се покриват с фурнир, за да се реши проблемът с влагата, но той не е водоустойчив.

Хидроизолация на шкафове за баня от ламинат

Дървените шкафове за баня са особено чувствителни към влажността във въздуха. Ако искате да защитите дървения си сутерен от влага, можете да нанесете запечатващ слой. Хидроизолацията е особено важна за дървените шкафове за баня, които са склонни към появата на мухъл и плесен. Преди да нанесете уплътнител, трябва да шлайфате всеки дървен пълнител, за да се гарантира, че той ще се свърже по-добре с дървото.

Ламинираните шкафове са изработени от материал, който е устойчив на влага и не образува мехурчета при наводняване. Те обикновено са и по-евтини от дървените шкафове и можете да ги намерите в различни цветове, модели и стилове. Може би се чудите какво да използвате, когато хидроизолирате ламинатни шкафове за баня, за да защитите дървените шкафове за баня.

Възстановяване на петна от вода

Ако сте разочаровани от водните петна по дървените ви шкафове за баня, можете да ги поправите сами. Ако успеете да забележите петната навреме, ще можете да спестите пари и да избегнете подмяната на цялата мебел. Като алтернатива е закупуването на специализиран лак за дърво или восък. След, което се нанася върху петното. Оставете продукта да действа поне шест до осем часа, след което го избършете с разтвор за премахване. Ако нито един от тези варианти не подейства, можете да използвате минерален спирт без мирис или ацетон, въпреки че те не са специално създадени за премахване на петна от вода. Не забравяйте обаче, че тези средства ще имат различни резултати в зависимост от вида на дървото и от това колко вода го е оцветила.

Ако петното е от прясна вода, можете да използвате сешоар, за да го отстраните. Включете най-високата настройка и насочете уреда към петното. Изчакайте, докато петното изчезне, и след това го изключете от електрическата мрежа. Ако петното е дълбоко, можете да използвате масло за мебели. Можете да го закупите от магазин Ace Hardware. Ако не можете да намерите масло за мебели, можете да го замените със зехтин.