Как да ги въведете вашите деца в света на музиката

1.Вземете предвид възрастта и предразположението им: има деца, които проявяват склонност към музиката особено рано, но други не се интересуват толкова от нея. Имайте предвид този момент, тъй като принуждаването на детето да извършва дадена дейност може да го накара да се отегчи. Обърнете внимание на трудността на музикалния инструмент, на който искат да свирят. Най-простите са ударните музикални инструменти, като барабан, тамбура или ксилофон. След това ги оставете да експериментират.

2.Оставете ги да избират своите музикални инструменти: ако децата проявяват специален интерес към музиката и искат да се научат да свирят на инструмент, не им отказвайте. Благодарение на този начин на изразяване детето може да развие огромна креативност и да открие нещо, което го прави щастливо.

3.Обучавайте ги на различни стилове музика: въпреки че ранното посещение на уроци по музика може да бъде разочароващо, защото те не разбират достатъчно света, можете да ги запознаете с различна музика. Научете ги на традиционни песни от вашия регион или потърсете етно музика от други страни. По този начин вкусът им към ритмите може да се развие.

4.Предложете им уроци по музика: ако са по-големи, заведете ги в музикален клас, за да задоволите любопитството им. По този начин те ще могат сами да преценят дали изучаването на музикалния език им харесва или не и да решат дали да продължат по този път.

Какви стилове могат да развият тяхната креативност

Докато учат музикални инструменти, децата усвояват много нови знания, някои от които ще бъдат по-полезни за тях, а други по-малко. В музиката има видове и стилове, които им харесват повече, и други, които не им допадат толкова. Разбира се, това е свързано с индивидуалността и характеристиките на всяко дете или юноша, но има определени стилове музика, които събуждат творчеството по по-осезаем начин:

-Класическа музика: да, тъй като е толкова сложна, класическата музика предизвиква любопитство и творчество у децата и тийнейджърите. Ако посещават часовете по музика, е много вероятно да изучават този стил. Освен това, ако се комбинира с други изкуства, като например живопис, развитието на творчеството става много по-интензивно.

-Джаз или импровизационна музика: Ако търсите учител по музика, който преподава джаз на вашите деца, вероятно той ще ги кара да импровизират в някои моменти от уроците по музика. Този аспект е добър за развиване на изобретателността, тъй като по този начин учениците ще трябва да търсят начини да продължат да импровизират.

Източник: https://prosound.bg/