Как да вземете решение да преместите възрастен роднина в старчески дом – съвет от психолог

Трябва да се отбележи, че днес е много по-лесно да се вземе такова решение, отколкото беше в нашето общество преди 15-20 години. Днес се появиха много прилични старчески домове, които в същото време предлагат демократични цени за издръжка на възрастните хора. Следователно, отношението към този чувствителен въпрос днес е по-лоялно.

Освен това можем да се възползваме от безценния западен опит, тъй като старческите домове се появиха в Западна Европа и Северна Америка преди много десетилетия. Всъщност, преместването на възрастен роднина в старчески дом не означава, че се „отказвате“ от него. Напротив, вие сте освободени от много проблеми и решаване на сложни организационни въпроси, по-специално с търсенето на лекар или медицинска сестра. Няма да е необходимо да прекарвате време в пране на спалното бельо на възрастен човек, търсене и закупуване на лекарства и т.н.

За всички тези моменти в модерен старчески дом се грижат професионалисти, а вие имате много повече време да посетите и просто да поговорите с вашия близък или да го изведете на разходка сред природата, да го заведете до магазина и т.н. Всъщност, вземайки решение да преместите възрастен роднина в старчески дом, вие давате на себе си и на него допълнително време за почивка.

Раздялата наистина може да бъде безболезнена стъпка, ако намерите време, търпение и такт да обясните на възрастния човек, че можете да се виждате често и престоят му в старчески дом ще бъде много по-приятен от досегашното му ежедневие. И че преместването му там няма да повлияе на количеството и качеството на вашите срещи. Съвременните домове за стари хора предлагат наистина широки възможности: можете да посетите роднината си по всяко време, да резервирате определени дни или часове, като ги обсъдите с персонала.

Освен това, модерният старчески дом разполага с всички средства за комуникация.

Ако възрастен човек поиска да  му донесете нещо от това, тогава това може да стане бързо – комуникацията ще бъде достъпна по всяко време. Веднага след като той лично се убеди, че винаги поддържате връзка и се вслушвате в неговите желания и молби, а грижовният персонал на дома му помага в това, тогава бъдете сигурни, че всички тревоги и страхове ще изчезнат. Да, в началото ще бъде трудно, но такава психологическа подготовка ще се изплати с голям комфорт, професионално медицинско обслужване, добра храна и приятна атмосфера.

Всички тези позитиви надделяват със сигурност пред неудобството да говорите със своя близък и да го убедите, че преместването му в старчески дом е за добро и че там наистина ще му хареса.