Искам да взема заем или кредит. Какъв да избера?

  Каквато и да е ситуацията, поради която решавате да използвате заемни средства, трябва да запомните: ако решите да вземете заем, трябва да сте сигурни, че можете да го върнете. Изборът на конкретен вид заем или кредит зависи от това за какво ще харчите парите и каква сума ви е необходима за това. Целта зависи от това кои условия на заема са подходящи за вас. Срокът, в който изплащате заема, зависи от сумата, от която се нуждаете, и от това колко можете да плащате на месец. Всички тези параметри определят избора.

Кредит или заем?

Принципите на кредитиране са плащане, погасяване и спешност. Това означава, че винаги трябва да плащате за използването на заетите средства (като правило, определен процент), а дългът трябва не само да бъде погасен, но и да бъде направен точно навреме. В същото време има много възможности за кредити и заеми, в зависимост от условията и изискванията към кредитополучателя.

Колкото по -удобно за кредитополучателя – по отношение на условията или изискванията – толкова по -висок е рискът за заемодателя и следователно по -висока е цената на заема или заема. Следователно има решение за всяка конкретна ситуация.

Целеви или нецелеви заем?

Мащабните цели изискват повече пари, което означава, че изплащането на заема ще отнеме повече време. Освен това зависи от това дали ще разкриете целта на заема пред банката или не, какви условия банката ще ви предложи.

Дългосрочните заеми се изплащат за повече от пет години. По правило се взема с ясно формулирана цел – да се купи земя, кола или жилище. За това има специални видове заеми, като ипотечни и автомобилни заеми. Те имат свои собствени характеристики, свързани със застраховка, обезпечение, изисквания към кредитополучателите. Но в същото време такива заеми са по -изгодни от неподходящите потребителски заеми.

За големи планирани разходи, като медицинско лечение, обновяване или мечтания меден месец, е подходящ потребителски заем, който обикновено се издава за средносрочен план.

За малки разходи е подходяща, разбира се, кредитна карта, ако я уговорите предварително, или микрозаем, ако имате остър недостиг не само на пари, но и на време.

Също така не забравяйте за експресни заеми, които често се предлагат за конкретна покупка директно в магазин – например пералня в салон за домакински уреди. Такива заеми имат своите предимства: издават се на място, много бързо, с минимум документи, но лихвите по тях са по -високи, отколкото по обикновен потребителски заем.