Интериорна декорация с картини

Интериорната декорация с картини е най -достъпният и в същото време оригинален начин за декориране на апартамент или къща. Преди това картините за интериора са били прерогатив на елитните слоеве на обществото, те са били произведения на изкуството на видни художници. Днес, с развитието на технологиите, е възможно да се украси интериорът на къща, без да има впечатляващо състояние. Голямото им разнообразие ви позволява да създадете уникален интериор, хармонично, уютно, модерно и стилно; дава на собствениците възможност да проявят творчеството си, да реализират собствените си идеи. С помощта на картини можете да добавите индивидуалност към един дом, да подчертаете неговите достойнства или да скриете недостатъци. Снимки, изображения върху платно, репродукции върху стъкло, моливи, рисувани от улични художници върху хартия или класически произведения, рисувани с масло – всичко това е достъпно за съвременниците. Основното е да изберете картини в съответствие с основните принципи на интериорния дизайн.

При избора на картини за интериора е много важно да се следват основните принципи на арт дизайна:

  1. Стил. За хармония трябва да изберете платна, които съответстват на общия стил на декорация на стаята. Например, ако дизайнът е класически, тогава за вдъхновение можете да посетите музеи, изложби и след това да изберете висококачествени репродукции на известни художници за интериора.
  2. Местоположение. В идеалния случай центърът на изображението е изравнен с очите. Ако две или три платна с различни размери са разположени на една стена, тогава подравняването става по долната граница. Съвременните дизайнерски решения обаче дават възможност за разпределяне на малки картини на случаен принцип.
  3. Цвят. Основното правило на цветовия дизайн е, че светлите цветове увеличават пространството, тъмните визуално го намаляват. По стените на дискретни голи тонове, ярко, наситено с цвят, възпроизвеждане ще изглежда добре, на пъстър фон – спокойни, приглушени нюанси на рисуване или минимализъм в 2-3 цвята.
  4. Размери. Голяма вертикална и тясна картина ще изглежда подходяща само ако апартаментът е просторен и с високи тавани. Големите изображения изискват отворено пространство. За стандартен апартамент е по -добре да изберете картини в хоризонтална равнина. А за дома с малък размер са подходящи малки произведения, най-важното, в малки количества, за да не направят визуално стаята още по-малка.