Използване на хранителни добавки за лечение на множествена склероза

 

Лечението на множествена склероза включва използване на много подходи едновременно в опит да се управлява заболяването и симптомите на множествена склероза .

Някои хранителни добавки – по-специално Л-теанин, витамин D3 и витамин В1, В5 и В12 – са показали обещаващ потенциал и полза при МС. Това става факт поради ролята, която могат да играят в насърчаване на възстановяването на миелиновата обвивка и намаляване на възпалението.

Как хранителните добавки могат да повлияят при лечението на множествена склероза.

МС е демиелинизиращо болестно състояние, при което миелинът, вид мазнина, която изолира и предпазва нервите, е намален. Това пречи на нервите в мозъка, гръбначния мозък и очите да функционират както трябва.

Смята се, че демиелинизацията при множествена склероза възниква в резултат на автоимунен възпалителен процес, при който тялото атакува собствения си миелин. Това причинява различни симптоми, като слабост, сетивни промени и загуба на зрение.

Не е напълно ясно как добавките могат да повлияят на МС, но се смята, че те имат противовъзпалителен и възстановяващ ефект върху миелина.

Трите с най-голяма научна подкрепа за тази употреба са Л-теанин, витамин D3 и витамин В1, В5 и В12.

Л-теанин

Л-теанин е непротеинова аминокиселина, която присъства естествено в чаените листа, особено в зеления чай. Често се използва като естествена добавка за насърчаване на релаксацията и намаляване на стреса, тъй като се смята, че има релаксиращ ефект върху ума.

Л-теанинът е доста добър за хора с МС. Доказано е, че тази аминокиселина повишава нивото на производство на гама-аминомаслена киселина (GABA), което е важно за намаляване на спастичността, наред с други симптоми на МС. Л-теанинът преминава кръвно-мозъчната бариера, като тази способност му позволява да се инхибира патологичният процес, при който нервните клетки се увреждат и биват убивани от глутамат и подобни на него вещества. Индуцираната от глутамат-невротоксичност е основна причина за дегенеративни мозъчни заболявания като множествена склероза, болест на Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза (ALS), болест на Паркинсон и болест на Хънтингтън.

Л-теанинът влияе пряко на мозъчната функция и резултатите от много проучвания показват, че добавките с Л-теанин могат да бъдат от полза за паметта и вниманието, като подобряват способността на мозъка да се фокусира и запомня информация.

Витамин D3

Дефицитът на витамин D3 е свързан с множествената склероза. Витамин D3 се намира в храни като сьомга, масло от черен дроб на риба треска, консервирана риба тон, яйчни жълтъци и обогатени зърнени храни, мляко и портокалов сок. Нивата на витамин D3 обикновено са по-ниски, когато няма излагане на слънце, тъй като слънчевата светлина помага на тялото да преобразува неактивните форми на витамина в неговата активна D3 форма.

Проучване, проведено в Германия, с резултати, публикувани през 2017 г., съобщава, че добавките с витамин D3 – в доза от 18 950 IU на седмица – намаляват рецидивите на множествената склероза с 50 процента.

Витамин D3 се свързва с няколко физиологични ефекта, които могат да повлияят на това как протича МС:

 • Витамин D3 може да намали възпалението, предотвратявайки възпалителното увреждане на заболяването.
 • Той играе роля в регулирането на съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречени и олигодендроцити), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина. Олигодендроцитите са клетки на глията в централната нервна система, които изпълняват разнообразни функции.
 • Витамин D3 може да помогне при управлението на депресия, която би могла потенциално да изостри симптомите на множествената склероза.

Хранителната добавка на GREWIA – МС ХОУП – D3 / Л-ТЕАНИН / ЧЕРЕН БЪЗ е специално разработена, за да бъде в помощ на хората с множествена склероза, както и на такива, които се борят с други заболявания и увреждания на мозъка и нервите. Регенерира съединителната тъкан, има силно противовъзпалително действие и неутрализира развитието на дегенеративни промени в централната нервна система. Освен това стимулира ремиелинизацията на нервните влакна и производството на мозъчни клетки. Активните съставки в МС ХОУП влияят благоприятно

при проблеми със зрението и намаляват световъртежа. ПОРЪЧАЙТЕ МС ХОУП

Допълнителни методи, освен приема на хранителни добавки

Има лечения, които могат да помогнат за облекчаване и управление на симптомите на множествената склероза.

 1. Физическа активност и физиотерапия

Умерените упражнения са полезни за намаляване на умората при пациенти, които не са приковани на легло. Терапията с упражнения обикновено е безопасна за хора с множествена склероза, с изключение на риска от падане. Рискът от провокиране на рецидив с упражнения е малък. Симптомите обаче могат да се влошат при повишаване на телесната температура.

 1. Мануална терапия

Хиропрактиката предлага облекчение на хроничната болка. Липсата на развита научна основа за хиропрактиката обаче ограничава използването на мануалната терапия. Доказано е, че различни масажи и манипулации намаляват острите и хроничните болки в кръста. Въпреки че хиропрактиката показва голям потенциал за физическо лечение на множествена склероза, са необходими повече изследвания в тази област.

 1. Масаж

Масажът помага при множествена склероза:

 • Намаляване на болката;
 • Намаляване на спазмите
 • Подобряване на кръвообращението
 • Повишаване на подвижността на ставите и крайниците
 • Намаляване на умората

Няма ясен отговор на въпроса какво причинява хроничната умора при множествена склероза. Смята се, че увреждането на централната нервна система и възпалението могат да допринесат за почти непрекъснатата умора.

Масажът помага за намаляване на мускулното напрежение, болката и спазмите и, както показва практиката, намалява умората и болката. Масажът увеличава и притока на кръв в порите на кожата.

Релаксацията, причинена от масажната терапия, намалява и тревожността, а нивата на стрес спадат чрез увеличаване на активността на парасимпатиковата нервна система и понижаване на нивата на кортизол.

Масажът е безопасна, неинвазивна, допълнителна възможност за лечение, която може да помогне за справяне със стреса и физическите симптоми на множествената склероза.

 1. Рефлексотерапия

Рефлексологията е един от най-разпространените и евтини методи на комплементарната медицина. Рефлексологията изучава как една част от тялото е свързана с друга. Прилагането на подходящ натиск и масаж може да бъде терапевтично. Тези процедури увеличават притока на кръв и лимфа, което помага за стабилизиране на мускулите, ставите и сухожилията.

Рефлексологията при множествена склероза може да се използва за:

 • Намаляване на болката;
 • Облекчаване на мускулния спазъм;
 • Контрол на гладката мускулатура на пикочния мехур и червата;
 • Увеличаване на физическата активност;
 • Намаляване на умората.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Множествената склероза е болест за цял живот. Управлението включва стратегии за начина на живот, както и прием на предписаните от специалистите лекарства. Хранителната диета е важна част от поддържането на вашето здраве при МС, и хранителните добавки могат да се считат за полезно допълнение в това отношение.

Не забравяйте да обсъдите всички хранителни добавки с вашия невролог  или диетолог, въпреки че те се предлагат без рецепта.