Извозване на отпадъци от апартамент – какво трябва да знаете

Ако живеете в апартамент, вероятно сте се сблъсквали с проблема за извозване на отпадъци от апартамент. Дома ви се нуждае от почистване, било то след ремонт, преустройство, изхвърляне на стари мебели или електроуреди, или просто почистване на натрупан боклук? Е, трябва да знаете как да се справите с тази задача по екологичен, безопасен и законен начин.

В тази статия ще ви дадем някои полезни съвети, как да извозвате отпадъци от апартамент, без да се налага да плащате високи глоби или да се конфронтирате със съседите си. Вижте нещата стъпка по стъпка:

  1. Разделете отпадъците си по вид

Това е първата и много важна стъпка, която трябва да направите, преди да извозвате отпадъците си. Разделянето на боклука ви позволява да определите кои от тях могат да бъдат рециклирани, дарени, продадени или изхвърлени. Така ще намалите обема и теглото на отпадъците, които трябва да извозвате и ще спестите пари от такси за изхвърляне. Освен това с извозване на отпадъци от апартамент ще допринесете за опазването на природните ресурси и ще помогнете на хора в нужда, ако дарите или продадете част от вещите си. Можете да разделите отпадъците си по следните категории:

– Рециклируеми отпадъци:

Тук се отнасят отпадъци, които могат да бъдат преработени и използвани повторно, като хартия, пластмаса, стъкло, метал, текстил и други. Тези боклуци трябва да бъдат поставени в специални контейнери за разделно събиране, които се намират в близост до вашия блок или квартал. Ако използвате тези контейнери ще подпомогнете процеса на рециклиране и ще намалите замърсяването на околната среда.

– Дарителски отпадъци:

Това са излишните неща, които са в добро състояние и могат да бъдат полезни за други хора. Сред тях често са дрехи, обувки, играчки, книги, мебели, електроуреди и други. Тези боклуци трябва да бъдат дарени на благотворителни организации, социални домове, училища, църкви или други институции, които се нуждаят от тях. Ако дарите тези неща ще направите добро дело и ще освободите място в апартамента си.

– Продаваеми отпадъци:

Това са излишните неща, които имат някаква стойност и могат да бъдат продадени на други хора. Сред тях са антикварни предмети, колекционерски вещи, ретро мебели, работещи електроуреди и други. Тези отпадъци трябва да бъдат продадени чрез онлайн платформи, като OLX, Facebook Marketplace, eBay и други. Така ще спечелите малко пари и ще се освободите от ненужни вещи.

– Отпадъци за изхвърляне:

Тук се отнасят боклуците, които не могат да бъдат рециклирани, дарени или продадени. Такива трябва да бъдат изхвърлени по безопасен и законен начин, като биоразградими отпадъци от храна, опасни отпадъци като батерии, лампи, бои, лекарства и други, едрогабаритни боклуци като матраци, килими, дюшеци и други. Тези отпадъци трябва да бъдат извозвани от специализирани фирми, които предлагат услуги за извозване на такива. Тези фирми имат необходимото оборудване, превозни средства и персонал, за да изнесат и изхвърлят такива безопасно и законно.

  1. Подгответе отпадъците си за извозване

Това е втората и също така много важна стъпка, която трябва да направите, преди да извозвате излишните неща. Подготовката на отпадъците ви позволява да ги опаковате, маркирате и изнесете по подходящ и удобен начин, без да пречите на другите жители на сградата или да нарушавате обществения ред. Можете да подготвите отпадъците си за извозване, като:

– Използвате подходящи опаковки за различните видове отпадъци. Такива може да са чували, кутии, чанти, торби и други. Опаковките трябва да бъдат здрави, затворени и не протичащи, за да не се разпаднат или разлеят по време на транспортирането.

– Отбелязвате опаковките с етикети, които да показват какъв вид неща съдържат и къде трябва да бъдат изнесени (например: рециклиране, дарение, продажба, изхвърляне). Така ще улесните работата на фирмата, която ще извозва нещата ви.

Източник: bulkom.com