Защо кредитополучателите се нуждаят от заеми?

Човек не може да спечели достатъчно пари, за да финансира всичките си възможни желания или да реши въпроса за необходимостта от спешна покупка. Ако внимателно планирате приходите и разходите си, тогава ще имате част от капитала, а останалата сума може да бъде получена като вземете заем. Но когато възникнат спешни разходи, например, свързани с лечение, тогава често нямате друга възможност – трябва да вземете средства от банката.

Независимо дали вземате пари за спешни цели или за дълго планирани, искате да плащате за образование, лечение или разширяване на жилищното пространство или да купите всичко необходимо при раждането на дете – винаги разчитайте на всичките си възможности. Едновременно оценете целесъобразността на всяко банково предложение.

Наличие на заемни средства

Намаляването на основния лихвен процент доведе до намаляване на цената на кредитите, което увеличи активността на населението на банковия пазар. На хората се предлагат разнообразни банкови продукти, които могат да бъдат организирани почти без да излизате от дома – просто направете онлайн заявление.

Кредитни карти с дълъг гратисен период също са популярни. Но психологически е много трудно да контролираме разходите си. Следователно плащанията ни с кредитни карти често надвишават капацитета на банката за възстановяване. А рекламата ни насърчава постоянно да кандидатстваме за „печеливши“, „достъпни“, „евтини“ заеми.

Заем преди заплата

Много хора се затрудняват да планират бюджета си, затова често нямат достатъчно средства за текущи разходи. Кредитополучателите имат няколко възможности за решаване на проблема, но всеки от тях има определени недостатъци. Например, не винаги е възможно да се свържете с банки при спешни случаи – тези заеми ще имат относително високи лихви, а изискванията за размера на получените приходи ще останат непроменени.

Класическите експресни заеми, които правят достъпно получаването на заеми до 100 хиляди лева, също не са вариант. Те са прекалено скъпи и съществува риск от натрупване на големи дългове за кратко време. Без да изплащате дълговете, рискувате да получите отказ от банката в случаите, когато заемът наистина е необходим.

 

Микрокредитите са още по -опасни. Те се рекламират като бърз начин да получите пари “преди заплата”. Но процентът върху тях и санкциите ще бъдат още по -високи.

Необходимост от погасяване на дългове

Ако живеем извън възможностите си, тогава често ще има ситуация, когато вече сме взели заем и е дошъл моментът да върнем парите. Естествено, нямаме достатъчно средства. Тогава сме принудени да вземаме заем отново, за да изплатим предишния дълг. Когато става въпрос за предварително получен заем от финансова институция, ние отново кандидатстваме в банката за рефинансиране.