Диабет и проблеми с кожата: Връзката, която трябва да знаете

Диабетът е хронично заболяване, което засяга способността на организма да регулира кръвната захар. Освен добре познатите симптоми като повишена жажда, често уриниране и необяснима загуба на тегло, диабетът може да повлияе и на здравето на кожата. Всъщност, кожните проблеми са често срещано усложнение при хората с диабет.

Защо диабетът влияе на кожата?

Високите нива на кръвната захар могат да увредят кръвоносните съдове и нервите по цялото тяло, включително и тези в кожата. Това увреждане може да затрудни достигането на достатъчно кръв и кислород до кожата, което я прави по-податлива на инфекции и забавява зарастването на рани.

Често срещани кожни проблеми при диабет:

 • Суха и сърбяща кожа: Това е един от най-честите кожни проблеми при диабет. Диабетът може да изсуши кожата, което я прави сърбяща и лющеща се.
 • Инфекции на кожата: Хората с диабет са по-податливи на гъбични инфекции, бактериални инфекции и инфекции на стафилококи. Тези инфекции могат да се появят като червени, сърбящи, лющещи се участъци по кожата.
 • Диабетна дермопатия: Това състояние причинява червени, кафяви или жълти петна по кожата, най-често по долните крайници, предмишниците и шията. Тези петна обикновено не сърбят, но могат да бъдат козметичен проблем.
 • Акантоза нигриканс: Това състояние причинява тъмнокафяви, кадифени петна по кожата, най-често по задната част на врата, подмишниците, слабините и коремните гънки.
 • Диабетен мехур: Това е болезнен мехур, който обикновено се появява на ръцете или краката. Диабетните мехури могат да се появят внезапно и да се спукат лесно, което увеличава риска от инфекции.

Грижа за кожата:

 • Поддържайте добра хигиена: Къпете се редовно с мек сапун и хладка вода. Изсушавайте старателно кожата си, особено между пръстите на краката и под мишниците.
 • Овлажнявайте кожата си редовно: Използвайте лосион без аромат, за да поддържате кожата си хидратирана.
 • Поддържайте кръвната си захар под контрол: Това е най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите кожни проблеми.
 • Оглеждайте редовно краката си: Проверявайте краката си всеки ден за рани, инфекции, мазоли или други проблеми.
 • Носете удобни обувки: Носете обувки, които прилягат добре и предпазват краката ви.
 • Спрете пушенето: Пушенето може да влоши кръвообращението и да затрудни зарастването на рани.

Кога да посетите лекар?

Ако забележите някакви промени по кожата си, като зачервяване, подуване, сърбеж или рани, които не зарастват, важно е да посетите лекар възможно най-скоро. Ранното лечение може да помогне за предотвратяване на усложнения.

Освен това, може да разпознаете състоянието, също и като разгледате за други често срещани признаци на диабет.

В допълнение към горните съвети, ето още няколко полезни практики:

 • Поддържайте здравословно тегло: Това може да помогне за подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от инфекции.
 • Имайте здравословна диета: Диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне за поддържане на здравето на кожата.
 • Управлявайте стреса: Стресът може да повиши нивата на кръвната захар и да влоши кожните проблеми.

Като човек с диабет е от решаващо значение да сте наясно с потенциалните кожни проблеми, които могат да възникнат. Прилагайки добри практики за грижа за кожата и поддържайки контрол върху състоянието, можете да защитите здравето на кожата си и да намалите риска от усложнения.

Не забравяйте, че консултацията с медицинско лице е препоръчителна в зависимост от нуждите ви. Съвместната работа със здравните специалисти ще ви осигури персонализирани съвети за грижа и подпомагане на цялостното ви благополучие.