Вградени душове, без врати или завеси: съвети и примери за дизайн

Без да включвате вана и без нужда от врати, паравани или завеси, душовете на нивото на пода – наричани още душ-кабини, ви позволяват да увеличите визуално пространството при проектирането на бани, като им придавате изчистен образ, сведен до най-важното.  Въпреки това трябва да се вземат някои предпазни мерки за неговия дизайн.  Най-важното: душът не може да бъде оставен напълно отворен, дори и на пръв поглед да изглежда така. Когато тази прозрачна преграда няма рамки, появата на гъбички поради натрупване на вода и влажност е по-малко вероятно.

Правилното дефиниране на местоположението на душ главата и пътя на водата ще помогне да се предотврати проникването на вода в останалата част от банята. Ако не желаете да включите душ корито с определена дълбочина, така че подовете да са на едно ниво, трябва да добавите лек наклон, който отвежда водата към канализацията.

В зависимост от дизайна и стила на пространството, стените му могат да бъдат изработени от различни материали, но е важно да запомните, че това е напълно влажно и мокро пространство. Важно е винаги да се интегрира някаква вентилационна система.

Тъй като са напълно изложени, душовете могат да включват места за съхранение, интегрирани в стената, като се избягва необходимостта от добавяне на други аксесоари.

Колко голяма трябва да бъде душ кабината  без врати?

Измерванията зависят изцяло от дизайна и изискванията на потребителя, но се препоръчва минимална ширина между 75 и 80 сантиметра. Като цяло, използвайки непрекъснати подове и без прагове, този тип душ може да улесни почистването на възрастни хора или хора с намалена подвижност , въпреки че трябва да се обмисли включването на специфични размери и аксесоари , което задължително увеличава минималната ширина до 90 cm.

Чувствате ли се некомфортно под душа без врати? Отново зависи от дизайна. Освен да осигурим правилната изолация на цялата  баня, трябва да избягваме течения, затова е препоръчително да обърнем специално внимание на разположението и характеристиките на прозорците и вратите, както и на стъклото.

Източник: Санитарен фаянс