Какво е синтезаторът?

Какво представлява синтезаторът?

Синтезаторът е сам по себе си e електронен музикален инструмент, който възпроизвежда звук с помощта на няколко или генератор на звукови вълни. Желаният звук се получава чрез промяна на свойствата на електрически сигнал или с помощта на метода за настройка на определени параметри в централният процесор. Синтезатора, който изглежда като корпус с клавиатура всъщност е така нареченият клавишен синтезатор. А синтезаторът, който прилича на корпус без клавиатура а всъщност модулният синтезатор, който се контролира обикновено от така наречената MIDI-клавиатура или друго устройство, като например MIDI китарата.

От друга страна синтезатора може да бъде класифициран в няколко категории, като всичко зависи от технологията на възпроизвеждане на звука.

Аналогови синтезатори имат една главна особеност. И тя е, че звукът се генерира и се обработва с помощта на специални вериги, които свързват заедно различните модули на синтез с помощта на специални пач-кабели. Едно от предимствата на аналоговият синтезатор е, че всички звукови промени се случват много плавно. Все пак той си има и недостатък -високото ниво на шум, което обаче в наше време доста лесно се преодолява.

Има и виртуално-аналогов синтезатор. Това е устройство, което модулира и пресъздава процеса на генериране на звук посредством цифровият сигнал на централният процесор.

При цифровите синтезатори и техните вариации се прилагат различни видове синтез. Въз основа на няколко спомагателни процесори и един централен процесор се пресъздава модифицирано звучене на филтрите на звука. В края на краищата изглежда сякаш синтезатора е един високо специализиран компютър, нали?

Управлението на този вид инструменти е сложен процес, който включва контрол на няколко стотици, а понякога дори и на хиляди различни опции, които са отговорни за звука по време на концерт. Някои параметри се контролират в реално време с помощта на колела, педали, ключове, бутони а други параметри са предварително програмирани във времето с различни характеристики. Затова тембрите на цифровите синтезатори често се наричат ​​програми.

Източник: music-store.bg